強積金大漏洞

最近美國傳媒報道話金融海嘯之下,好多跨國?大企業,包括通用汽車、聯邦快遞、摩托羅拉,都經營困難,連帶佢地幫僱員供款?退休公積金,都已經開始停止供款。美國一個叫401k?退休基金,就話有百分之五?僱主,最近停止供款。好彩,香港?強積金僱主唔幫僱員供款係屬於犯法,?舊年實施?新法例,僱主違反供款規定,最高罰款四十五萬同監禁四年,不過呢個罰則又有無阻嚇力?僱主又會唔會因為金融海嘯,唔履行自己供款?責任呢?

根據積金局資料,?上個年度積金局收到六千幾宗僱主拖欠供款?投訴。不過,積金局只向四百幾宗提供檢控,檢控率不足一成。立法會議員李卓人表示,雖然?舊年年底,政府提高僱主欠供款強積金?刑罰,不過,實際上積金局只係用消極?態度處理呢?個案。

無良僱主會違反法例,唔幫夥計供強積金,而強積金?政策,其實都有一個好大漏洞──畀僱主名正言順去剝削僱員。依照強積金法例,僱主可利用佢?強積金計劃幫僱員繳付?累積款項,抵銷當僱員遣散?時候,所發放?長期服務金或遣散費,即係話,就算僱主個個月都幫你供足八年強積金,不過如果當公司執笠,你強積金戶口入面僱主?筆款項,都可以用?當係遣散費畀你。

上個月結業?雪園飯店,遣散左五十名員工,老闆就用強積金,用?支付遣散費,不過老闆咁樣做絕對無犯法。李卓人亦指公共機構職業訓練局,亦都用呢項洞漏,令一位被解僱?員工損失超過三十萬。一直有研究開本港退休保障政策?理工大學應用社會科學系講師張超雄,佢話當初設計強積金政策?時候,係為左?僱主落答而增加呢項安排,李卓人亦同意張超雄呢個分析,而佢亦強調呢個時候絕對應該要堵塞呢個漏洞。

政府?回歸後就?手制訂強積金政策,好多問題當時都無預計到,當時政府預計經濟會一路都有增長,僱主供款完全無問題,到而家經濟不景,僱主幫僱員供強積金,就成為一個好大?負擔。張超雄認為呢個時候政府應該完善強積金政策,必要時,政府更應該落水協助問題企業。

我們曾邀請負責強積金政策?財經事務及庫務局,不過他們表示並不接受訪問,仲話他們其實一直都有檢討強積金政策,如果真係咁?話,就真係唔明點解呢個強積金會有咁多漏洞出現,佢地都好似懵然不知,如果政府真係唔想市民退休之後要完全依賴政府福利,咁依家就應該要認真檢討強積金政策,等打工仔真係可以老有所養,用自己?強積金去支持日後的退休生活。